Abychom dokázali určit, zda je produkt kvalitní alternativou bílého cukru, nejprve musíme znát jeho výrobu.
Bílý cukr se získává z cukrové řepy, která je nakrájena na tenké plátky a posléze vkládána do vody, kde se cukr při vysokých teplotách vody vylouhuje. Cukerná voda se pak čistí a opět prochází tepelnou úpravou, kde se vypařuje voda. Když projde procesem krystalizace, dostává se do podoby, kterou už všichni známe.
Hledáme tedy cukr, který není potřeba tepelně upravovat, protože si tak udrží největší množství tělu prospěšných látek. O která sladidla se jedná?
Cukr v ovoci
Pravděpodobněji nejpřirozenější forma cukru, kterou můžeme získávat. Pokud tedy příště budete mít chuť na sladké, vzpomeňte si na ovoce, které ho obsahuje velké množství. Množství cukru se v ovoci zvyšuje s jeho zráním a rapidně vzroste, pokud ovoce usušíme. Pokud zatoužíte po slazeném nápoji, jednoduše do něj rozmixujte několik datlí. Mají vysoký podíl cukru, a proto se hodí ke slazení přesnídávek, či ho můžete použít do pečiva.
Med
Med je velmi zdravou alternativou cukru. Má antibakteriální a antiseptické účinky. Hodí se do jogurtů, dezertů, zmrzlin nebo se často používá jako hlavní složka masových marinád. Med vždy kupujte u ověřeného včelaře, který med nepančuje. Pravost medu můžete vyzkoušet rozpuštěním ve vodě. Pokud se med rozpouští velmi dobře, nejedná se o pravý med.
Stevie
Jedná se o rostlinu, jejíž listy přirozeně chutnají sladce. https://www.recepty.cz/recepty/pokrmy/sladke Můžete si vypěstovat rostlinu doma sami, či si extrakt zakoupit. Jestliže nevíte, kde extrakt ze stevie koupit, navštivte specializované internetové stránky či kvalitní obchod se zdravou stravou. Vždy se přesvědčte, že se jedná o velmi kvalitní produkt. Se stevií zacházejte velmi opatrně, protože je výrazně sladší než běžný cukr. Hodí se k oslazení limonád, koktejlů či jiných nápojů.