Snídaně napříč celým světem

Snídaně napříč celým světem

Velká Británie

Ve Velké Británii je snídaně považována za základ dne a jejich typická snídaně je tedy velmi vydatná. Anglická snídaně obsahuje talíř plný výživných dobrot, jako je opečená slanina, smažená vejce, párečky nebo malé klobásky, grilovaná rajčata a houby a k tomu porce fazolí. Jako přílohu pak jedí většinou opečený toust a k pití se podává káva nebo černý čaj.

snídaně

Švédsko

Švédská typická snídaně je trochu podobná tomu, co běžně jíme i my. Na snídani si většinou dávají plátek chleba, na který pokladou plátky tence nakrájené šunky a plátky okurky. K tomu čerstvá rajčata a vejce vařená natvrdo. K pití pak opět káva, čaj nebo ovocný džus.

Keňa

V Keni se k snídani podává nejčastěji chlebová placka, která doplňuje uji, což je tradiční snídaňové jídlo. Jedná se o kaši, která se vaří z mléka, kukuřičné mouky, cukru a vody. Je velmi oblíbená hlavně jako jídlo u dětí, než odchází do školy. To vše se doplňuje čerstvým ovocem.

Austrálie

V Austrálii milují snídani, která se skládá z kukuřičných lupínků v mléce, což je typické i pro naše snídaně. K tomu se podávají opečené tousty namazané pomazánkou vegemit. To je směs vytvořená z kvasnic, sladu a rostlinných výtažků. Má velmi specifickou chuť.

Vietnam

Pro vietnamské obyvatelé je tím nejlepším začátkem nového dne polévka Pho. Ta si našla velkou popularitu i u nás. Je totiž vydatná, čerstvá a pokud se správně uvaří, chutná výborně. Jedná se o nejčastěji hovězí vývar, který se vaří i několik hodin. Je doplněný o rýžové nudle, bylinky a na velmi tenké plátky nakrájené maso.

pho

Japonsko

V Japonsku nesmí ani k snídani chybět pro ně tolik typická rýže. Nejčastěji se podává s miskou miso polévky, což je polévka tvořená vývarem dashi. Ten se tvoří z mořských řas a uzených mořských ryb, které jsou předtím usušené. K tomu se přidává miso pasta na zjemnění chuti a nejrůznější zelenina. K rýži a polévce se ještě servíruje nakládaná zelenina.