Křepelčí vajíčka i mechové koule vyzdobí váš velikonoční stůl

Také se těšíte na příchod jara, když je zima příliš dlouhá, a otravná? A také se už nemůžete dočkat, až se přiblíží Velikonoce, které jsou svým způsobem poslem jara, teplých dnů, kdy si konečně můžeme vyjít ven bez teplé zimní bundy? K velikonocům neodmyslitelně patří i vejce. Ta symbolizují vznik nových životních forem a jistě nemusíme nikomu z vás vysvětlovat, že z vajec se rodí malá kuřátka, a že jaro je k tomu příznačné období. Možná právě proto se svátky Velikonoc pojí i se zvyklostmi barvit vaječné skořápky, např. vyfouklé kraslice, a zavěšovat je jako ozdoby v bytě. Technik barvení vajec je celá řada, některá můžete dokonce obarvit i obyčejným fixem, rtěnkou nebo přírodním lakem na nehty a jedním z těch nejzajímavějších přírodních způsobů je batikování, kdy se vejce vaří ve vodě, obalená hadříkem, do jehož vnitřní strany vložíte slupky od cibule, kousky trávy, lístky ze stromu nebo listy květin.

malá kuřátka

K velikonoční výzdobě se však mohou hodit i vejce nebarvená, v přírodní podobě, např. od křepelek. Cena křepelčích vajíček je velmi nízká, dvacet kusů vajíček vás vyjde na něco kolem sta korun, vajíčka jsou již vyfouknutá a připravená k zavěšení nebo k pokládání na jakýkoli vhodný dekorativní předmět, např. do ošatky s trávou, slámou atp.

velikonoční výzdoba

Co je to mechová koule

K Velikonocům patří kromě vajíček i jiné dekorativní předměty. Jistě vás napadnou tradiční pomlázky z vrbového proutí, které dokonce po pomlázce můžete vložit do kbelíku s vodou, nechat zakořenit a zasadit do země. Dále sem patří figurky velikonočních zajíčků, pestrobarevné mašle a stuhy, slaměné figurky, např. slepičky a kohouti, a také mechové koule. Ty se vyrábí například ze slámy, která se na povrchu doplní přírodním mechem.

K některým výzdobám se využívá i mech stabilizovaný, což je živý mech, posazený do glycerinového roztoku s vodou, který mu zajišťuje potřebnou výživu. Stabilizovaný mech si uchovává si svůj přirozený vzhled údajně až deset let a možná, že se mu bude dařit i tehdy, pokud jej poté zasadíte zpět do přírodní zeminy.